V poslednom období sa do popredia dostáva obľúbený trstinový cukor, kvôli zdravšiemu variantu sladenia nápojov alebo sladkých jedál. Trstinový cukor má navyše špecificky exotickú a veľmi príjemnú chuť a arómu. Trstinový cukor sa dá použiť všade tam, kde napríklad kryštálový cukor alebo med. Tento druh cukru je teda plnohodnotným sladidlom a vášmu jedlu, dezertu alebo nápoju dodá jedinečnú a nezameniteľnú chuť.
Trstinový cukor a jeho výroba
Výroba trstinového cukru je špecifický proces, ktorý sa začína pri pestovaní cukrovej trstiny. Cukrová trstina je rastlina, ktorá na svoj rast potrebuje tropické podnebie. Z tohto dôvodu sa cukrová trstina pestuje v krajinách akými sú napríklad Maurícius, India, Brazília a v Európe to je napríklad Španielsko. Zber cukrovej trstiny prebieha na jeseň, keď je najsladšia. Cukrová trstina je približne dva metre dlhá rastlina, ktorá sa naseká a pomelie a tým sa oddelí od rastlinných zvyškov hustá tekutina respektíve šťava. Táto šťava z cukrovej trstiny sa následne prečistí, zahustí a následne dochádza k jednoduchej kryštalizácii. Trstinový cukor má v sebe na rozdiel od kryštálového cukru, aj určitý podiel melasy. Melasa je látka, ktorá je bohatá na vitamín B, jednoduché cukry a prírodné minerály. Melasa sa ako taká, tiež používa ako sladidlo v špecializovaných obchodoch. Zaujímavosťou je, že z cukrovej trstiny sa vyrába napríklad aj droždie alebo lieh. Cukrová trstina má teda všestranné využitie.
Výroba cukru je teda dlhý a cieľavedomý proces, ktorého cieľom je priniesť na náš stôl tie najlepšie cukry s výbornou chuťou a nezameniteľnou kvalitou. Takéto cukry na slovenský trh prináša spoločnosť www.korunnycukor.sk, ktorá sa venuje výrobe cukrov už niekoľko desaťročí.
Trstinový cukor sa dá teda použiť pri príprave sladkých dezertov, koláčov, plniek, pudingov, teplých nápojov, osviežujúcich limonád či alko alebo nelako nápojov. Pri kúpe trstinového cukru si však dajte záležať a poriadne si prečítajte obalovú etiketu. Pravý a zdravší trstinový cukor je taký, ktorý neobsahuje žiadne iné prímesi, konzervanty alebo nejde iba o kryštálový cukor, ktorý je zafarbený karamelom alebo cukrovým sladidlom. Spoločnosť www.korunnycukor.sk prináša bohaté portfólio cukrov a to napríklad kryštálový, práškový, želírovací, BIO cukor alebo cukor na prípravu sirupov. Na internetovej stránke spoločnosti Korunný cukor, nájdete tiež plno vynikajúcich receptov na sladké dezerty a múčniky, z tých najkvalitnejších cukrov.