Ochranná známka slovenských mliečnych produktov


Ochranná známka potravín vznikla v Európskej únii. Jej účelom je zachovanie kvality tradičných národných potravín.

Napríklad taký parmezán vedia najlepšie urobiť len v Taliansku. Majú tam stáročné skúsenosti s jeho výrobou. My by sme ho možno zvládli tiež, ale isto by nebol tak kvalitný, nemal by tú správnu chuť a vôňu. Každá krajina má svoje špecifické výrobky, ktoré vyrábajú už desiatky, alebo stovky rokov tradičným spôsobom. Ochranná známka má zabrániť zneužívaniu dobrého mena výrobku a tým aj krajiny, z ktorej pochádza.

bryndza

Aj výrobky zo Slovenska majú v Európskej únii ochrannú známku. Nie sme na tom tak ako ostatné krajiny, ktoré majú takto chránené stovky produktov, ale aj naša malá krajina má svoje typické potraviny.

Slovenská bryndza
Tento názov môže dostať len syr, ktorý je vyrobený z ovčieho syru, alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syru pričom ovčieho syru musí byť v bryndzi viac ako polovica.

Slovenská parenica
Je údený zvinutý syr z ovčieho mlieka, môže obsahovať aj kravské mlieko, ale ovčieho mlieka musí byť viac ako 50%.

Slovenský oštiepok
Oválny údený syr s ovčieho mlieka. Môže sa robiť aj zo zmesi ovčieho a kravského mlieka. Podiel ovčieho mlieka musí byť viac ako 50%.

Slovenský hrudkový syr – salašnícky a ovčí salašnícky údený syr
Jedinými zložkami týchto syrov je ovčie mlieko a syridlo.

Klenovecký syrec
Tento syr sa vyrába zo surového kravského, alebo ovčieho mlieka.

Tekovský salámový syr
Jeho základnou zložkou je kravské mlieko.

ovce

Zázrivské vojky, zázrivské korbáčiky a oravský korbáčik
Syrové pochúťky, ktoré poznajú všetci na Slovensku majú tiež svoju ochrannú známku. Sú vyrobené z kravského hrudkového syra.
Všetci poznáme tieto mliečne produkty, tešíme sa na májsku bryndzu a ručne robené syrové korbáčiky. Nádherná vôňa údeného ovčieho syru, alebo oštiepku nás dostane či sme hladní, alebo nie.